اووه خواړه چې د مخ د خړوالي/ژېړوالي مخنيوی کوي

روغتیا

اووه خواړه چې د مخ د خړوالي/ژېړوالي مخنيوی کوي

376

د مخ خړوالی يا پيکه‌والی يو له هغو ستونزو دی، چې ډېر وګړي ورسره مخ دي، د ژوند ستړياوې او ورځينۍ چارې او ځينې نور شيان ښايي د انسان شکل ستړی، خړ پړ او زېړ زبېښلی وښيي.

د مخ د دغه خړوالي د له منځه وړلو لپاره د المان د خوړو ټولنې ټينګار کړی چې هغه خواړه وخوړل شي، چې اوسپنه او بيټا کاروټين لري، دغه خواړه مخ ته ګلابي او ځلېدونکی رنګ ورکوي چې ورسره مخ تازه او ژوندی برېښي.

سرچينې څرګنده کړې چې پر اوسپنه غني خواړه لکه ينه (ځيګر)، سپينه فاصله او دڼيا، او پر بيټا کاروټين غني خواړه لکه ګازرې، خواږه الوګان او کرم (بندګوپي) دي.



اعلان